23 września – Dzień Rolnictwa Ekologicznego w Unii Europejskiej

/, news/23 września – Dzień Rolnictwa Ekologicznego w Unii Europejskiej

23 września – Dzień Rolnictwa Ekologicznego w Unii Europejskiej

Dzień Rolnictwa Ekologicznego to nowa inicjatywa 🇪🇺 Unii Europejskiej.

 

Zgodnie z porozumieniem pomiędzy Parlamentem Europejskim, Komisją Europejską oraz Radą Unii Europejskiej 23 września oficjalnie został uznany za Dzień Rolnictwa Ekologicznego w Unii Europejskiej.

Inicjatywa związana jest z podniesieniem poziomu świadomości społecznej w UE na temat produkcji ekologicznej i wynika z Planu działania na rzecz rozwoju produkcji ekologicznej przyjętego przez Komisję Europejską 25 marca 2021 r. 
W Polsce uprawą ekologiczną zajmuje się 21,8 tys. producentów ekologicznych. Najliczniejszą grupę producentów ekologicznych stanowią producenci rolni.
W 2021 r. działalność w tym zakresie prowadziło blisko 20 tys. producentów, o 7,6% więcej niż w 2020 r. Najwięcej producentów ekologicznych funkcjonuje na terenie województw warmińsko-mazurskiego i podlaskiego (po około 3,5 tys.).
Żywność ekologiczna to produkty wytwarzane zgodnie z unijnymi regulacjami dotyczącymi produkcji ekologicznej.
Każdy etap ich powstawania objęty jest certyfikacją, a na etykiecie finalnych produktów znaleźć można charakterystyczne logo unijnego ekoliścia 🌿, który ma umożliwiać lepszą identyfikację przez konsumenta produktów ekologicznych objętych certyfikacją.
🌿 Nazwa „Unijne logo produkcji ekologicznej” oraz jego znak graficzny funkcjonuje od 1 lipca 2010 roku. Ma ono umożliwiać lepszą identyfikację przez konsumenta produktów ekologicznych objętych certyfikacją.
2022-10-04T10:56:32+00:00